Jalkaterän ongelmat

Tässä kerromme vain yleisimmistä ongelmista. Mikäli ongelmaasi ei löydy tästä selvyyttä, käänny puoleemme niin selvitetään ongelmaasi.

”Kantaluupiikki” liene useille tuttu ongelma.

Kun jalkapohjan lihakset jotuvat poikkeukselliselle rasitukselle, tapahtuu joskus niin, että niiden kiinnityskohtaan kohdistuu ylirasitusta, joka tulehduttaa sen. Tulehdusprosessi aiheuttaa alueelle happamuutta. Keho pyrkii neutraloimaan sitä tuoden paikalle kalkkia. Tuttu juttu ”multasormille” – myös hapanta maata kalkitaan, jotta pH-arvoa saadaan nousemaan.

Tulehdus poistuu, mutta kalkki saostuu eikä keho voi sitä enää poistaa. Tämä piikki on nähtävissä röntgenkuvissa.

Luupiikki muuttuu yleensä ajan kanssa oireettomaksi, mutta kipujen pitkittyessä on syytä rentouttaa sekä pohkeen, että jalkapohjan lihaksisto normaalijäntevyyteensä. Myös laserhoito on osoittautunut tehokkaaksi kivun poistajaksi kantapäässä.

Osa kantapääkivuista jalkapohjassa ei kuitenkaan ole ”kantaluupiikin” aiheuttamia. Kipu voi esim. johtua hermopinteestä nilkan seudussa. Tutkimuksella asia selvitetään ja se määrää mitä ja miten hoidetaan.

Morton’in neurinoma on vaiva, josta kärsii yllättävän usea ihminen. Vaivassa ilmenee kävellessä polttavaa kipua päkiässä jalan ollessa maassa. Kipu voi säteillä kahteen varpaaseen polttavana. Myös varpaiden puutumista ilmenee. Kipu johtuu hermon turpoamisesta jalkapöydän luiden välissä.

Ongelmaa pidetään vaikeasti hoidettavana kuten moni vaivasta kärsivä on varmaan todennut. Siihen on kuitenkin hyvin yksinkertainen ja tehokas hoito – sinivalo. Valon sinisellä aallonpituudella on voimakas akuuttia tulehdusta lieventävä vaikutus. Hoito yleensä tehoaa välittömästi ja heti hoitopöydältä noustessa kivun koetaan lieventyneen. Yleensä 3-5 kertaa riittää ongelman hoidossa.

Länsimaisilla ihmisillä on usein huonosti toimivat, niveliltään jäykät ja lihaksistoltaan heikot jalkaterät. Niitä hoidetaan mitä moninaisimmilla tuilla, joilla kipuja saadaan helpottamaan toiminnallisuuden edelleen heikentyessä ja lihasten passivoituessa. Mitäpä jos asia hoidettaisiin täysin päinvastoin?

Palautetaan nivelistön liikkuvuus, rentoutetaan jalkapohjan ja säären lihaksisto ja aletaan sen jälkeen vahvistamaan em. lihaksia ja tukipohjalliset otetaan käyttöön vasta, jos em. hoito ei poista ongelmaa.