Niska-hartiaseudun ongelmat

Tässä kerromme vain yleisimmistä ongelmista. Mikäli ongelmaasi ei löydy tästä selvyyttä, käänny puoleemme niin selvitetään ongelmaasi.

Niska-hartiaseudun oirekuvassa yleisimpinä vaivoina ilmenee yläselän, lapojen välin ja niskan seudun kipuilua, väsymistä ja kiristyksen tunnetta. Näihin voi liittyä myös öistä käsien puutumista ja säteileviä särkyjä käteen, pistosta lapojen välissä tai rinnan puolella, päänsärkyjä ja huimausta tai niskan jäykkyyden tunnetta.

Kroonisissa niska-hartiaseudun ongelmissa perussyynä eivät kuitenkaan ole lihasjännitykset, vaan selkärangan nikamien välisten nivelten (fasettinivelet) jäykistyminen ja siitä aiheutuva ryhdin muuttuminen. Mikäli käsittelemme vain lihaksia saa ranka jatkaa jäykistymistään palauttaen lihasjännitykset uudelleen.

Myöskään pelkkä manipulaatiohoito ei poista rangan jäykkyyksiä, vaan ne vetävät nivelet uudelleen lukkiutuneeseen tilaan. Kaikista jäykimpiä tasoja on mahdotonta edes saada auki manipuloimalla aiheuttamatta nivelsiteiden venähdyksiä tai jopa revähdyksiä. Vain palauttamalla vapaa liikkuvuus rankaan päästään tehokkaisiin ja kestäviin tuloksiin.

Käteen säteilevät oireet niskasta ovat usein rangan lukkiumista ja jäykkyyksistä johtuvia ja saadaan asianmukaisella hoidolla helpotettua.

On luonnollisesti tapauksia, joissa oireilun aiheuttaa esim. välilevytyrä tai rajut rangan rappeumamuutokset. Nämä ongelmat selviävät yleensä magneettikuvantamisella (MRI) ja hoidetaan ortopedin tai neurokirurgin toimesta.

Mikäli MRI ei anna yksiselitteistä löydöstä, joka korreloi oirekuvan kanssa, on ideologiamme mukaan rangan toiminnallisuus palautettava ensin ja katsottava poistuuko oireilu sillä.

Lue tarkempaa tietoa syistä ja hoidosta tästä verkkojulkaisustani.