Olkapääongelmat

Tässä kerromme vain yleisimmistä ongelmista. Mikäli ongelmaasi ei löydy tästä selvyyttä, käänny puoleemme niin selvitetään ongelmaasi.

Suurin osa olkapääongelmista aiheutuu syvien ns. synkronaatiolihasten ja -jänteiden häiriintyneestä toiminnasta. Supraspinatustendiniitti lienee kaikille tutuin. Tämän jänteen ärsyyntyminen ja paksuuntuminen aiheuttaa kipua kättä sivukautta ylös nostettaessa.

Eräs keino vapauttaa tilaa jänteelle sen hankautuessa luiden välissä on tähystyksellä suoritettava olkapään luisen katon ”räystään” osittainen poisto eli acromioplastia. Looginen tapa saada tilaa jänteelle.

Miksi kuitenkin tämä jänteen ärtyminen pääsee tapahtumaan, sillä onhan olkapää aiemmin toiminut ihan hyvin? Syitä siihen voi olla monia, mutta fokusoidumme ongelmaan – ärtyneeseen jänteeseen.

Tässäkin tapauksessa on useimmiten mahdollista hoitaa jänne normaalipaksuuteensa, jolloin tilaa taas riittää ja säästymme leikkaukselta.

Mikäli olkapäähän on tullut vaurio esim. kaatumisen seurauksena on asia luonnollisesti ortopedin ”heiniä”. Näissäkin tapauksissa itse vaurion parannuttua on syytä hoidattaa olkapään liikkuvuus normaaliksi koska rakenteensa johdosta siihen jää usein toiminnan häiriöitä.

”Jäätynyt olkapää” on vaiva, jossa olkanivelen nivelkapseli typistyy, staattisoituu ja liimautuu olkavarren luun nivelpintaan tulehduksen seurauksena. Tämä johtaa hyvin kivuliaaseen nivelen liikuttamiseen kaikkiin suuntiin sekä tulehdusvaiheessa pahoihin särkyihin. Vaiva on pitkäkestoinen ja hoidot auttavat usein vain osaksi sekä kestävät pitkään. Osalle ihmisistä jää ongelman johdosta olkaniveleen liikerajoituksia, koska nivelkapseli ei toipumisen myötä vapaudu nivelpinnasta täysin.

Jäätyneen olkapään taudinkulku voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen. Aluksi on tulehdusvaihe, jota seuraa liikerajoitteinen aika ja lopuksi tulee toipumisvaihe. Kaikkineen koko prosessi saattaa kestää jopa yli vuoden.

Tulehdusvaiheessa ei muuta järkevää hoitoa ole kuin tulehdus- ja kipulääkitys. Liikerajoitusvaiheessa voidaan aloittaa niveltä suojaavien lihasten rentouttaminen, sillä osa kivuista tulee tässä vaiheessa niistä. Tämä tuo helpotusta oloon. Palautumisvaiheessa joskus henkilöstä riippuen voidaan nivelkapselin liimautumista vapauttaa manipulaatiolla, joka onnistuessaan tuo välitöntä liikeratojen ja kivun lievennystä. Koska manipulaatio on kivulias toimenpide, tulee sen suorittamista harkita tapauskohtaisesti. Luonnollisesti kahdessa viimeisessä vaiheessa mukaan tulee myös nivelen mobilisointi ja jumppa.